Site Loader

Santenay wijnen zijn afkomstig uit het pittoreske dorpje Santenay in de Bourgogne, een gerenommeerde wijnregio in Frankrijk. Deze wijnen staan bekend om hun elegantie, complexiteit en uitgesproken karakter. Santenay is een relatief klein wijngebied, maar het produceert enkele van de meest opmerkelijke wijnen van de Côte de Beaune.

Unieke terroir

Wat Santenay wijnen zo bijzonder maakt, is de unieke combinatie van terroir factoren die van invloed zijn op de smaak en kwaliteit. De wijngaarden bevinden zich op glooiende heuvels, waardoor ze profiteren van een goede afwatering en een gunstige blootstelling aan de zon. De bodem bestaat voornamelijk uit kalksteen en klei, wat bijdraagt aan de complexiteit en mineraliteit van de wijnen. Deze unieke terroir kenmerken resulteren in wijnen met een uitgesproken karakter en een opmerkelijke balans.

Rode en witte wijnen

Santenay staat vooral bekend om zijn rode wijnen, die worden gemaakt van de Pinot Noir-druif. Deze rode wijnen hebben een prachtige robijnrode kleur en bieden een verleidelijke mix van aroma’s, waaronder rode bessen, kersen, kruiden en aardse tonen. Ze hebben een elegante structuur, zijdezachte tannines en een lange afdronk. Naast rode wijnen produceert Santenay ook enkele witte wijnen op basis van de Chardonnay-druif. Deze witte wijnen hebben een complex boeket van citrusvruchten, witte bloemen en subtiele vanilletonen, met een verfrissende zuurgraad en een uitstekend bewaarpotentieel.

Veelzijdigheid en gastronomische mogelijkheden

Santenay wijnen zijn uiterst veelzijdig en kunnen goed samengaan met verschillende gerechten. De rode wijnen passen perfect bij gegrild vlees, gevogelte, lamsvlees en gerijpte kazen, terwijl de witte wijnen heerlijk zijn in combinatie met zeevruchten, wit vlees, zachte kazen en romige sauzen. Dankzij hun complexiteit en balans kunnen Santenay wijnen een extra dimensie toevoegen aan gastronomische ervaringen.